Pàgina d'inici » Pròlegs » gràcies_byCaño

gràcies_byCaño

Pròleg i/o agraïment d’en David Caño per a “prologar” “Poesia Barata y otros textos”

Gràcies, de David Caño
M’agradaria començar deixant ben clar que això que esteu llegint no és un pròleg sinó un agraïment. Sovint es malgasta massa paper en exercicis automasturbatoris dels col·laboradors i/o crítics de torn que gosen donar el seu punt de vista, sempre impecable i polit, al voltant de l’obra i la vida de l’autor que els lectors han de llegir sempre a continuació, un cop s’han impregnat de les consideracions i lluïments pertinents dels citats in-tel-lec-tu-als i les seves floritures.

Però nosaltres, els autodidactes, els que hem après per atzar,  entre el descobriment i la referència, pel boca-orella o pel que sigui que sigui; i que potser no hem entès gairebé res de tot el que hem llegit però que cada vegada sentim més endins això del viure creatiu i continuem cercant i barrejant, abandonant i reprenent, agraïm que no ens encotillin amb massa pautes i menys si aquestes ja ens arriben de forma preconfigurada.

I és un agraïment pel gust de la lectura i també per l’espai que m’ha ofert el bon amic Ibai i des d’on em deixa dir aquestes quatre coses que ara esteu llegint (en cas que no tingueu el bon vici de saltar-vos les notes introductòries i anar directament al gra; adicció més que recomanable).
Si no és així, permeteu-me la recomanació: Atureu-vos aquí, passeu pàgina i aneu a gaudir del que és veritablement important: aquesta POESIA BARATA que l’Ibai ens regala.

I ara que heu tornat, i que ja estem en igualtat de condicions, intentaré deixar per escrit aquestes quatre idees que comentava abans i que m’han vingut al cap després de llegir el poemari. Tot i que sempre serà més interessant obrir foc el dia que ens trobem, i debatre i compartir les sensacions de totplegat – més que no pas llegir les notes petaneres que ara teniu entre mans.

És evident que l’Ibai amb aquesta Poesia Barata trenca qualsevol frontera
entre la forma i el contingut, entre l’expressió creativa de la paraula
–d’allò que vol dir– i la forma quotidiana de la seva manera-de-viure o de com ha viscut. I ho fa instintivament, sense preocupar-se massa de trencar precisament aquesta frontera que trenca, i tot això converteix el recull en alguna cosa més espontània, més autèntica i gens impostada com li podria passar a algú que volgués escriure  premeditadament d’aquesta manera però sense sentir-ho, patir-ho tant…

I tot això ens remet a la poètica de la Contracultura dels 70s (o com mínim a mi m’hi aboca) on el compromís vital esdevé col·lectiu –el perill de la invisibilitat en la transformació radical del viure que és a pertot– i la mètrica salta pels aires, i de les normes ortogràfiques ja ni parlar-ne, i el joc es presenta i es representa perquè l’alegria és imprescindible i el domini de la llengua tot ho pren, i notes que hi és present en tot el que llegeixes perquè saps que la poesia també ha estat feta per ser dita, en un recital o on sigui que la poesia vulgui manifestar-se… I ens pot aparèixer a través d’un micròfon o d’un megàfon, o a viva veu o en forma de llibre… o pintada a la paret, o escrita darrera la porta d’un lavabo o bescanviada o impresa en un fanzine perquè tot esdevé sempre el mateix:  Compartir la manera d’entendre la creació –que ve a ser la manera de compartir la vida.

Per tot això, no cal que hi hagi cap ordre, i els temes poden barrejar-se i les formes d’expressió i la llengua utilitzada canvien… perquè tot ens duu sempre al mateix, a la mateixa idea de creació i subversió, al mitjà que deixa de ser fins i tot un mitjà, i la confusió es torna la pròpia expressió que esdevé alhora una possibilitat o una vivència, una reflexió o la crítica mateixa. Com ja ho havien fet i sabut abans en Salvat-Papasseit i en Pere Marcilla, en Tristan Tzara o l’Arthur Cravan; i tots els altres, els que encara hi són –morts o vius, sempre vius!– i els que vindran.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s